Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (sütiket) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát.

Tanácsra van szüksége?   sss  (+36) 30 785 7070       info@borallvany-shop.hu

A borok szakszerű tárolását borállvánnyal biztosíthatja!

2023.09.25.

A borok szakszerű tárolását borállvánnyal biztosíthatja!

A jól elhelyezett borállvány megalapozza a szakszerű bortárolást. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy a borok a lehető legtovább megőrizzék minőségüket. 

Abban, hogy egy bor milyen lesz felbontáskor, számtalan dolog játszik szerepet. Magának a bornak az alapvető jellemzői mellett a tárolási körülményeknek is legalább olyan fontos szerepük van. A szakszerűtlen tárolás következtében még a legjobb minőségű, legfinomabb bor is élvezhetetlenné válik, adott esetben akár meg is romlik, méghozzá igen gyorsan. Az alábbiakban a szakszerű bortárolás követelményeit vesszük górcső alá. 

1. Hőmérséklet

A legfontosabb, hogy a nagy hőingadozást kerüljük. A legideálisabb a körülbelül 15 fokos hőmérséklet, de még az állandó 20 fokot is jobban viseli a bor, mint a folyamatosan változó a hőfokot. 

2. Fényviszonyok 

A bort semmiképp sem szabad napsütésnek kitenni. Míg az alapanyagnak, a szőlőnek nélkülözhetetlen az életető napfény, a bort már meglehetősen gyorsan tönkre teszi. A napsugárzás és a hő a palackban folytatódó, természetes érést negatívan befolyásolja, és sajnos különféle mikrobák, baktériumok elszaporodását is elősegíti a borban. 

3. Páratartalom, szagmentes környezet 

száraz, hűvös helyen való tárolás a borok kapcsán különösen fontos! Főleg a már felbontott, illetve a parafadugós borok hajlamosak átvenni a környezet szagát, így például a dohos pince, és az erős illatú ételek tárolására is használt hűtő sincsenek jó hatással az italokra. 

4. Az állva tárolás és a fektetés kérdése 

Bár talán sokan hallottak már róla, hogy a borokat fektetve érdemes tárolni, azt kevesen tudják, hogy miért. Ennek elsősorban a parafadugós palackoknál van jelentősége, ugyanis a fektetés azt a célt szolgálja, hogy a parafadugó ne száradjon ki, és a bor a szükséges mértékben tudjon lélegezni. Ha a parafadugó teljesen kiszárad, tönkremegy, a bor levegőt kap, és gyorsan elveszíti élvezeti értékét. Csavaros kupak, illetve szilikon dugó esetén nincs különösebb jelentősége a fektetésnek. 

Az odafigyelve, megfelelően elhelyezett boros állvány segít, hogy borai a lehető legtovább megőrizzék minőségüket. Amennyiben az ideális bortárolót keresi, forduljon hozzánk bizalommal! 

Borállványok

Létrehozva: www.eshop-gyorsan.hu

YzU1ZT